Papier- & textielkunst
Cathérine Schoenmakers
Voor Cathérine is textiel altijd iets driedimensionaals, ruimtelijks geweest. Tijdens haar studie Bouwkunde merkte ze dat mensen textiel als tweedimensionaal beschouwden terwijl ze de overeenkomsten zag tussen textiel en architectuur. Dit legde de basis voor het ontstaan van het concept ‘constructief textiel’ tijdens haar masterstudie aan ArtEZ, gevolgd door lopend onderzoek, resulterend in verschillende kunstwerken.
Ateliers Charlotte de Bourbon, Charlotte de Bourbonlaan 18, Amersfoort

Edith de Wit
De papierkunst van Edith de Wit kenmerkt zich door geometrische patronen in kalme kleuren. De werken nodigen uit om stil te staan en het ritme te ontdekken dat ontstaat door herhaling, spiegeling, contrast en schaduwwerking. Met haar werk beoogt Edith de Wit rust en focus te creëren te midden van chaos en overprikkeling.
Tijdens het kunstpalet toont Edith de Wit naast haar geometrische, abstracte werk ook figuratief papierwerk – de tiny paper people.

Gerda de Jong
Bij het creëren van haar RedBlack werken, zit voor Gerda de uitdaging in het maken van verfijnde kunst met een minimum aan (bijzonder) materiaal en een beperkt kleurenpalet.
Hierdoor ontstaan unieke werken die het ‘minimalisme’ benaderen en waarin soms een Japanse sfeer te ontdekken is. Al tijdens haar opleidingen haalt Gerda inspiratie uit het zien van, het experimenteren met en het combineren van materialen en technieken.

Gerlina Pols
Mijn naam is Gerlina Pols. Ik woon en werk in Amersfoort en creëer kunst met textiel, vaak met een verleden. Textiel biedt eindeloze mogelijkheden en inspireert me steeds opnieuw. Mijn werk verbeeldt wat mij raakt en emotioneert, met als centraal thema bewogenheid – voor mensen, dieren en de hele schepping.
St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, Amersfoort

Jeannet Kool
Jeannet maakt mixed media collagekunst met fotobewerkingen van haar reizen met eigenbedrukt papier, Japanse inkt en gelliplate vanuit de filosofie van Wabi Sabi: Finding beauty in the imperfect and incomplete.
‘Wabi’ de soberheid en eenvoud, de essentie van dingen en spiritualiteit.
‘Sabi’ de schoonheid die ontstaat door het verstrijken van de tijd.

Joke van Zinderen
Mijn voorliefde voor grafische vormgeving is terug te vinden in mijn vilt. Dit resulteert in het maken van origami vilt, een mooie, interessante en niet-eenvoudige combinatie van technieken! Ik maak wandobjecten en kleding accessoires en mijn origami vilt staat in antieke stolpen.
Ik maak gebruik van een combinatie van materialen met altijd een basis van wol.

Marijke Schurink
Intuïtief vind ik ideeën en associaties en sla ze op in mijn hoofd. Mijn atelier is mijn bibliotheek. Vol met materiaal-experimenten en ideeën die ik verzamel. Schetsen doe ik nauwelijks, een aantekenboekje heb ik niet.
Korte alledaagse momenten van schoonheid vang ik in een filmpje. Oude wortelstokken combineer ik met zakjes van textiel. Een 100 jaar oud herbarium breng ik weer tot bloei. Ik verzamel, speel, rangschik, maak en toon.
Ateliers Charlotte de Bourbon, Charlotte de Bourbonlaan 18, Amersfoort

Mijke Thijssen
Onder mijn handen verbinden de wolvezels zich. En zo, op haast magische wijze, ontstaat mijn sprookjesachtige wereld. Organische vormen hebben mijn voorkeur. Het liefst werk ik figuratief, met verfijnde details. Ik wil je met mijn kunst de schoonheid en kwetsbaarheid van de wereld, mens en natuur, laten ervaren.

Nathalie Cassee
Nathalie Cassée – eigenaar De Katoendrukkerij.
De Katoendrukkerij is een ambachtelijke werkplaats waar textiel en papier met de hand bedrukt wordt met houten handgemaakte drukblokken. Er is een in Nederland unieke collectie van ruim 1000 drukblokken, door blockprinter Nathalie Cassée ontworpen.

Sabine van Erkel
Krantenkoppen, portretten van papier
Sabine creëert bijzondere mixed-mediawerk met een verrassend materiaal: knipsels uit oude kranten. Door te spelen met de tekstkolommen, de koppen, lettertypen, illustraties en witruimtes transformeert ze het oude nieuws tot een nieuw verhaal. Portretten van mensen die iets te vertellen hebben.

Theo Rooden
Beeldend kunstenaar Theo Rooden maakt weefsels waarin hij experimenteert met geometrisch abstracte composities. Hij onderzoekt in series de consequenties van de uitwerkingen van algoritmen en varianten. Naast deze systematische aanpak spelen intuïtieve keuzes in kleur en compositie een belangrijke rol.
Zijn nieuwste serie damast-wandkleden ‘Gridscapes’ is nog tot 18 mei 2025 te zien bij de Katoendrukkerij in de Volmolen.

Ton Griffioen
Ik ben tegenwoordig gefascineerd door wit papier. De structuur van gescheurd of gesneden papier biedt schier eindeloze mogelijkheden en variaties. Én heeft zijn beperkingen. Door de werking van vorm en licht ontstaan er wat vervreemdende en verrassende fantasie-ruïnes, -fabrieken, of andere bouwsels.

Willy Schut
Willy Schut heeft een rijke geschiedenis in textiel kunst. Zij volgde veel workshops en masterclasses en pas op latere leeftijd kunstopleidingen. Twee jaar aan de NAU (Nieuwe Academie Utrecht). Daarna vijf jaar Upgraders in Art-Arnhem, HBO deeltijdopleiding. Deze opleidingen hebben bijgedragen aan verdieping van werk en aanleg voor compositie versterkt.

Wilma van Weijen
Concepten vormen het uitgangspunt.
Experimenten geven er richting aan.
Er is altijd werk in uitvoering…
Geen idee te gek!
No job too small…
